Portré


PORTRÉ A KISVÁRDAI RÓZSAKŐ ÉTTEREM TULAJDONOSÁRÓL, ZÁMBÓ JÓZSEFRŐL


"A sikernek nem titka van, hanem ára."

A kisvárdaiak körében a Zámbó családnév már fogalommá vált: egyet jelent a színvonalas vendéglátással. Szeretnénk egy különleges portrékötetben bemutatni Kisvárda meghatározó személyiségeit, s a három Zámbó testvér közül elsőként a legidősebb Zámbó József portréja született meg. Ő az, aki az édesapja nyomdokain elindulva továbbvitte a kisvárdai színvonalas vendéglátást a Nagyállomás melletti Rózsakő Étterem és a belváros szívének gyöngyszeme, a Mamma Mia Gyorsétterem tulajdonosaként. Életútja komoly és követendő példa lehet a jelen felnövekvő, s később akár vállalkozásból boldogulni kívánó generációi számára is. Érdekes sorstanulságokkal szolgál majd ez az írás, hiszen csak nagyon kevesen tudják, hogy milyen tragédia és nehézségek árán érte el jelenlegi élete nívóját. Azt is csak kevesen gondolják át, hogy micsoda intenzív szellemi-mentális készenlét, folyamatos és sokirányú üzleti, vezetői hozzáértés és napi 4-5 óra alvásidő melletti, komplex odafigyelés, felelősségteljes döntések sora határozza meg egy sikeres vállalkozó mindennapjait.

Bizony, a napi teendők jó érzékkel történő finomhangolása szükséges a talpon maradáshoz és a hosszú évek során elért siker stabilizáláshoz. Sőt, a továbblépéshez és az innovációkhoz, hiszen egy jó vállalkozó mindig újít, előre néz, miközben élete minden irányából kiemeli a számára hasznos lehetőségeket, információkat. Zámbó József sok fordulattal gazdagított, nehezített pályán mozgó életútja minta arra, hogy kellő szorgalommal és alázattal, hittel és merészséggel valóban "sokra viheti" az ember. S a sikert ő maga nem is, vagy nem "csak" az anyagi biztonságban méri, hanem életfilozófiája és egyben üzenete is, hogy: "Az ember tegye le a kézjegyét a jövő számára valamilyen maradandó alkotással." Úgy érzi, hogy ő ezt már megtette azzal, hogy a szabolcsi Kisvárda egy félreeső szegletéből, a Nagyállomás melletti-korábban egyáltalán nem frekventál városrészből- valódi kis ékszerdobozt varázsolt a Rózsakő Étterem révén.


Pedig időben és a bejárt út mélységeiben nagyon messziről és régről gyűrűződik az ide vezető életfolyam árama, bár helyileg nem kell messzire mennünk, csupán a szemközti Nagyállomásra a kezdeteket kutatva. A jelenlegi étterem helyén álló hajdani családi házban éltek annak idején, s szüleiktől egy jól menő vállalkozást örököltek a Zámbó fiúk. Az édesapjuk által meghatározott irány generációs szellemben elirányított üzleti-emberi keretbe foglalta életüket. Zámbó Józsefet, mint a legidősebb fiú mai sikerének gyökerei az édesapai mintához nyúlnak vissza, hiszen már gyermekkorában magával ragadta és egy életre szóló példává vált számára édesapja sodró lendülete és a vendégek iránti elhivatottsága. A rangidős Zámbó fiú már 6 éves korában beletanult a vendéglátás alapjaiba. 7 évesen a pult mögött állt és segített a kiszolgálásban, 8 évesen pedig már teljesen önállóan árulta a fagyit, jégkrémet, dohányárut, szendvicset és üdítőt a Nagyállomás kis Utasellátójában. S mindössze 11 éves volt, amikor egy különös sorstragédiaként hirtelen és egy csapásra kellett felnőnie és édesanyja mellett felvállalnia a "családfő szerepét", ugyanis édesapja egy soha nem felejthető tragikus napon, 51 évesen munka közben, a pult mögött esett össze: azonnal meghalt egy hirtelen agyvérzés következtében.(A Rózsakő Étterem falait díszítő fotók is őrzik a fiatalon elhunyt,
mintaértékű édesapa emlékét, aki szemből balra látható a fotón.)


Innentől árván maradt, kisebb testvérei és özvegy édesanyja mellett a kis kamasznak kellett felnőtt módjára felelősségteljes döntéseket hoznia, s nem hibázhatott, hiszen egy család sorsa múlott azon, hogy okos édesanyja mellett ő hogyan állja meg a helyét, mennyire stabil támasza tud lenni. Édesanyja pedig nem csupán életében volt méltó és stabil hátteret adó támasza férjének, hanem hirtelen halála után is helyt állt a felelősségteljes úton, sikeresen vezette tovább a céget, irányított 18 embert és tisztességgel felnevelte három árván maradt gyermekét. A Nagyállomás akkori utasellátó büféjében akkoriban több ezer ember fordult meg, nem kis feladat volt a napi szintű, minden igényt kielégítő ellátásuk, a talpon maradás egy ilyen, örök hiányt szülő tragédia után. Legidősebb fia pedig, - apja feladatait részben átvéve -, édesanyja felelősségteljes döntéseit megkönnyítve olyan magatartást tanúsított, melyre valószínűleg édesapja is büszke lett volna. Sokan irigylik Zámbó Józseftől a sikereket, de azt a rá szabott utat, amit innentől fogva bejárt, bizonyára már kevesebben. 21 éves koráig főállásban dolgozott a Nagyállomáson lévő Utasellátóban és a közeli Kocsmában, s 22 éves kora óta, egészen mostanáig főállású magánvállalkozóként dolgozik az élete fő irányát jelentő vendéglátásában, amit a jelen sikerek szerint kiváló érzékkel képvisel. A családi összetartás ereje ugyanakkor különösen erős Zámbó József és két fivére között, ami köszönhető édesapjuk korai elvesztésének is, hiszen a mai napig jóban-rosszban támogatják egymást.


A legidősebb fiú közel 10 éve álmodta meg a Rózsakő Éttermet a hajdani családi ház helyén. A nívós vendéglátóhelyet a gyönyörű étterembelső, a csodálatos park, a jelképes üzenettel bíró, egyedileg faragott székely kapu, a kinti főzésre is ideális valódi kemence és a már magyar nemzeti értékké nyilvánított Szent Korona kupolázatú Eskető Kápolna helyi és regionális szinten is népszerű hellyé varázsolták.(A Rózsakő Étterem kertjében látható, hazai és világszinten is egyedülálló kultikus
létesítmény: a magyar Szent Koronát ábrázoló kupolával megkoronázott
Eskető Kápolna, melyet valamennyi történelmi egyház képviselője felszentelt.)


A Szent Koronát megjelenítő kupola maga több mint 5 méter átmérőjű, magassága pedig 2,5 méter a kereszt nélkül, a kereszt kb. 1.5 m magassággal emeli még az égbe törő létesítmény függőleges méreteit. Arányaiban 25-szörös méretarányos nagyításról lehet beszélni az eredeti koronához képest, s nagyon lényeges még, hogy a kápolna a magyar Szent Koronát az eredeti formájában ábrázolja élethűen, éppen ezért nem ferde a kereszt rajta! Zámbó József hite és felfogása szerinti Eskető Kápolna, annak minden részletével illeszkedik a kereszténység egyetemes gondolatának mindenkihez történő eljuttatásához, hiszen az evangéliumi üzenet mindnyájunkhoz szól. A kultikus létesítményt megálmodó étteremtulajdonos a jövőben tervezi, hogy óvodás, iskolás és egyetemista csoportoknak tartott interaktív, alternatív történelem órákat szervez. Ezek keretében adja át majd szakember segítségével a Szent Korona kupolázatú Eskető Kápolna különleges misztikus kisugárzással körülvont erőterében a magyar államiság jelképének eszmei üzenetét minél több fiatalnak is. Rövid távú tervei között szerepel egy szálláshely létesítése, mely a nemzeti érték alapú programturizmus egy komoly kiinduló bázisa lehet a jövőben.


A vendéglátásban elért sikereit Zámbó József hűséges és lelkiismeretes alkalmazottainak is köszönheti és köszöni is, akik több éves munkájukkal öregbítik a cég hírnevét, s elmondása szerint általuk, s az ő hozzáállásuknak köszönhetően tudott technikailag és gazdaságilag is kiemelkedni. Legelső szakácsára, Barati Zoltánra(+), Csucsóra is jó szívvel és hálásan emlékezik.


A kisvárdai étterem tulajdonos lényének alapjellemzője, hogy a hazaszeretet hagyományőrző és vallásos családi lelkületéből fakad, hiszen nagyapja huszár volt és mindmáig elevenen élnek benne tanításai, melyeket egy Kisvárdának is szánt, maradandó emlékállításában kívánt ilyen módon is megőrizni igazi lokálpatriótaként. Zámbó József nagyszülei, szülei is Kisvárdán születtek és éltek, csakúgy, mint ő maga és fia, ifj. Zámbó József is, akit, - hogy megkíméljen a saját életútjának áldozatos nehézségeitől - szabad életpálya választás elé engedett. Bár a belvárosi Mamma Mia Gyorsétterem és Pizzéria vezetésével úgy tűnik, ő is apja nyomdokaiba lép majd. Zámbó József, a keresztény szimbolikát és a családi mintát is tükröző módon a misztikus 3-mas szám jegyében immár 3 gyermekes édesapa, mert felnőtt, gyönyörű és sikeres nagylánya, Laura, s előbb említett fia mellett új élet született Isten áldásával a Zámbó családban, jelenlegi párjától születő Zoé nevű kislánya 2016. május 25-én látta meg a napvilágot.


Zámbó József élete csúcspontján tehát újból ifjú édesapa lesz, s a családi örömök közepette még számos megvalósítandó álmot dédelget. A természet csendje általi nyugalmat csodálatos élményként átadó étterme mellett ugyanis még adni akar valamit az utókornak. További "titkos terveire" ugyan csak sejtelmesen mosolyogva utal, de eddigi életútja fényében biztosak lehetünk benne, hogy maradandó élménnyel és értékkel gazdagítja majd általuk Kisvárdát és lakosait.


További terveihez, éttermi szolgáltatásainak egyéb újításaihoz és életéhez sok sikert, energiát és kitartást kívánok!


A portrét készítette:


Kocsi Erika